Hdd-directional-drilling-start-with-up-to-8-tons-directly-out-the-pit

HDD directional drilling with the TERRA-JETAvantajele forajului dirijat cu pornire din groapă

Când TERRA a dezvoltat primul utilaj de foraj orizontal dirijat cu pornire din groapă "TERRA MINI-JET" a făcut-o special pentru clienți cu scopul ca aceștia să vadă și să înțeleagă acest nou mod de foraj. Avantajul forajului cu pornire din groapă este economisirea de timp și bani. Adesea, pur și simplu nu este posibilă forarea cu un dispozitiv de foraj mare deoarece există un spațiu îngust sau o zonă în regiunea montană unde nu există câmp plat. Acestea sunt exact cazurile în care utilajul cu pornire din groapă își arată punctele tari. Comparativ cu platformele de foraj, utilajele de foraj cu pornire din groapă sunt mai scurte și necesită mai puțin spațiu pentru instalare. Stația de amestecare și de pompare, precum și grupul hidraulic rămân în afara gropii pentru a reduce lungimea acesteia. Pentru TERRA-JET TJ 3008 ES este necesară o groapă cu o lungime de numai 2,7 m. Pentru utilajele de foraj cu pornire din groapă TERRA MINI-JET, lungimea gropii poate fi redusă la doar 1,3 m.
Cu utilajul de foraj cu pornire din groapă TERRA începeți forarea la înălțimea țevii finale. Acest lucru înseamnă că nu aveți un unghi de intrare la început și puteți începe forarea orizontală. În cazul utilajelor de foraj orizontal dirijat standard, trebuie mai întâi să forați până la o anumită adâncime ca să ajungeți la canalul de forare al țevii finale. În mod normal, acest lucru înseamnă că trebuie să forați cu 5 până la 10 m mai mult decât este necesar. Niciun contractor nu plătește pentru acești primi metri. Cu utilajele cu pornire din groapă operatorul nu are această problemă și economisește timp și bani.


Forajul pilot

Primul pas al Forajului Orizontal Dirijat este forajul pilot. Prăjinile de foraj în forma tubulara sunt împinse hidraulic în sol. Capul de forare trasează un tunel în pământ. Fluidul de foraj (bentonita) este pompat prin duzele capului de forare pentru a disloca pământul. Capul de forare are o placa de direcție asimetrica. Atâta timp cat capul de forare este rotit continuu, acesta forează un tunel drept. O sonda în interiorul capului de forare transmite semnale la suprafața și permite localizarea continua a capului de forare. Pentru a schimba direcția, rotirea capului de forare este oprita într-o anumita poziție astfel ca placa de direcție sa indice direcția dorita. Acum capul de forare este împins în pământ fără rotire. Astfel, capul de forare se îndreaptă în direcția plăcii de direcție (unghi de rulare).


Lărgire

În momentul în care capul de foraj ajunge la groapa țintă, acesta este înlocuit cu un lărgitor. Acest lărgitor deschide canalul de foraj și concomitent trage înăuntru țeava HDPE. În funcție de condițiile de sol, se pot folosi lărgitoare cu diametre de până la 1.000 mm (40”), ceea ce permite tragerea unor țevi HDPE cu diametrul până la 800 mm (32”) sau a unor legături de țevi formate din mai multe țevi HDPE. Ca fluid de forare se folosește bentonită sau ejactomer, în amestec cu apă. Fluidul de forare stabilizează canalul de foraj, reduce la minim frecarea la prăjinile de forare și la noua țeavă HDPE, respectiv transportă particulele de sol prin canalul de foraj în groapă.

Beneficiile tale


Powerful engine:
25 % more power at the drilling tools

ADBSe:
Automatic electronic drilling and backreaming system

Extrem high entry angle possible:
Entry angle up to 67 % (34°)

Double cylinder drive (patented):
Direct ram, 100 % power at the drill rod