Avantajele forajului orizontal dirijat cu pornire din groapă

Avantajele forajului orizontal dirijat cu pornire din groapă

Avantajul forajului cu pornire din groapă este economisirea de timp și bani. Acolo unde nu este posibilă forarea cu un utilaj de foraj mare datorită un spațiului îngust sau lucrarea se află într-o zonă în regiune montană, se pot vedea avantajele folosirii acestui utilaj.

Utilajele de foraj cu pornire din groapă sunt mai scurte și necesită mai puțin spațiu pentru instalare față de utilaje mari. Stația de amestecare și de pompare, precum și grupul hidraulic rămân în afara gropii pentru a reduce lungimea acesteia. Aceste utilaje permit și forarea de la suprafață.

În cazul utilajului de foraj dirijat Terra-Pit DJ18 este necesară o groapă cu o lungime de numai 2,7 m. Pentru utilajele de foraj cu pornire din groapă TERRA MINI-JET, lungimea gropii poate fi redusă la doar 1,3 m.

Cu un astfel de utilaj puteți face forarea de la înălțimea țevii finale. Avantajul acestui utilaj este ca se poate face forarea fără a fi necesar un unghi de intrare la început. În cazul utilajelor de foraj orizontal dirijat standard, trebuie mai întâi să forați până la o anumită adâncime ca să ajungeți la canalul de forare al țevii finale. În mod normal, acest lucru înseamnă că trebuie să forați cu 5 până la 10 m mai mult decât este necesar. Niciun contractor nu plătește pentru acești primi metri. Cu utilajele cu pornire din groapă operatorul nu are această problemă.

Foraj pilot

În primul pas prăjinile de foraj sunt împinse hidraulic în sol. Sistemul de desfacere a prăjinilor de foraj se deplasează și înapoi. Astfel se poate trage lărgitorul și țeava în groapa de lucru. Toate uneltele pot fi dezasamblate. Fluidul de foraj (bentonita) este pompat prin duzele capului de forare pentru a disloca pământul. Atât timp cât capul de forare este rotit continuu, se forează un tunel drept. O sondă în interiorul capului de forare transmite semnale la suprafață și permite localizarea continuă a capului de forare. Pentru a schimba direcția, rotirea capului de forare este oprită într-o anumită poziție astfel ca placa de direcție să indice direcția dorită. Acum capul de forare este împins în pământ fără rotire. Astfel, capul de forare se îndreaptă în direcția plăcii de direcție (unghi de rulare).

Lărgire

Când capul de forare ajunge în groapa țintă, acesta este înlocuit cu un lărgitor. Acest lărgitor deschide canalul de forare și concomitent trage înăuntru țeava HDPE. În funcție de condițiile de sol, se pot folosi lărgitoare cu diametre de până la 1.000 mm (40”), ceea ce permite tragerea unor țevi HDPE cu diametrul de până la 800 mm (32”) sau a unor îmbinări de țevi formate din mai multe țevi HDPE. Ca fluid de forare se folosește bentonită sau ejactomer, în amestec cu apă. Fluidul de forare stabilizează canalul de foraj, reduce la minim frecarea la prăjinile de forare și la noua țeavă HDPE, respectiv transportă particulele de sol prin canalul de forare în groapă.

Avantajul posibilității de forare în rocă

DJ 18 PIT poate fi echipat cu un ciocan rotativ pentru roci. Acest lucru permite forarea atât în piatră, cât și în soluri mixte. Tabloul de comandă are o priză integrată opțional pentru compresorul de aer.

Utilaj de foraj cu pornire din groapă și acționare din cămin de vizitare

TERRA AG, producătorul elvețian de echipamente de pozare conducte și cabluri fără a fi săpate șanțuri, a dezvoltat un astfel de utilaj de forare HDD,  capabil să efectueze foraje dirijate dintr-un cămin de vizitare la altul și dintr-un cămin de vizitare la toate casele din jur.

Mai multe informații legate de Utilaje modulare pentru foraj cu pornire din put găsiți în site-ul nostru printr-un simplu clic aici.