Cum ne ajută tehnologia la lucrările de foraj?

Lucrări edilitare mai ecologice: cum ne ajută tehnologia să redefinim proiectele de proporții mari

Atunci când discutăm despre lucrări edilitare, ne gândim automat la șantiere gigant, echipe consistente și prețuri… pe măsură. Pe lângă acestea, ne imaginăm deja străzile închise și traficul deviat, șanțurile și toată „dezordinea” care rămâne după finalizarea săpăturii.

Suntem siguri că îți este familiar acest scenariu. Totuși, dacă ai fost atent la evoluția orașelor în ultimii ani, probabil ai observat tot mai rar astfel de momente. Nu pentru că nu s-ar fi realizat lucrări edilitare, ci pentru că proiectele de acest fel se redefinesc odată cu tehnologia care le face posibile.

În articolul de astăzi, discutăm cu specialiștii din echipa Imocon – furnizori de utilaje pentru lucrări edilitare – cum noile tehnologii ajută la crearea unor șantiere mai sustenabile și mai ecologice. Împreună cu aceștia, vom discuta despre forajul orizontal dirijat ca alternativă pentru săpăturile clasice. Fie că discutăm despre pozarea conductelor pentru utilități, curent electric sau chiar schimbarea țevilor vechi, sunt multe aspecte în care tehnologia schimbă șantierele

În ce constă forajul orizontal dirijat

Forajul orizontal dirijat este o tehnică de forare care nu implică săpătura deschisă. Aceasta este utilizată cu precădere pentru lucrările de pozare și înlocuire a țevilor subterane. În general, mașinile de foraj orizontal dirijat sunt disponibile într-o varietate mare de dimensiuni și configurații, fiind printre cele mai versatile echipamente. Spre exemplu, Terra AG, cel mai apreciat producător din domeniu, oferă variante de foraj orizontal dirijat de la sol, cât și de foraj cu pornire din groapă. Acestea sunt optimizate pentru majoritatea proiectelor edilitare și oferă un raport calitate – preț excelent.

Principalul avantaj al acestei tehnologii este dat de impactul redus asupra solului. Utilajele au nevoie de o gaură de intrare și una de ieșire, restul proiectului desfășurându-se subteran. Acest lucru este de folos mai ales în orașe, unde traficul nu poate fi oprit, sau în zonele cu relief mai special (spre exemplu, pentru subtraversarea unui râu).

Echipamentele de foraj orizontal sunt mai adesea utilizate pentru instalații lungi, care pot depăși 1800 de metri, iar țevile pot avea diametrul între 50 și 1200 mm.

Lucrări edilitare mai ecologice – cum obținem asta?

Proiectele de pozare a conductelor și țevilor sunt printre cele mai comune lucrări edilitare, atât în spațiile urbane, cât și cele rurale. Tocmai din acest motiv, e foarte important ca acestea să respecte normele de protecție a mediului și a spațiului înconjurător.

Pentru a avea lucrări mai ecologice, un prim pas este proiectarea corectă a traseului și examinarea solului. De altfel, este reglementată și prin lege necesitatea acestei etape, iar ignorarea ei poate provoca multe daune.

Următorul aspect de care trebuie să ținem cont – și pe care ne vom concentra în cadrul acestui articol – este alegerea tehnologiei cu cel mai mic impact asupra mediului. Din acest motiv, echipa Imocon recomandă forajul orizontal dirijat. Spre deosebire de proiectele cu săpătură deschisă, utilajele trenchless îți oferă multiple beneficii:

1.    Protejează terenul și este minim invaziv

În mod firesc, orice intervenție asupra naturii are o urmare. Avantajul utilajelor de foraj orizontal dirijat este că mențin intervenția la nivel minim și permit astfel proiecte care ar fi dificil de realizat prin metoda clasică.

Fiindcă întreg procesul de instalare a țevilor are loc subteran, utilajele trenchless ajută la protejarea zonelor cu importanță biologică sau istorică, cum ar fi:

  • Păduri protejate;
  • Râuri naturale;
  • Căi navigabile infrastructurale:
  • Sol agricol vital.

De asemenea, pozarea subterană a țevilor se dovedește utilă și în cazul orașelor, acolo unde poate permite trecerea țevilor pe sub căi ferate, străzi și autostrăzi și chiar locuințe. Impactul asupra naturii este minim.

2.    Acuratețe ridicată a proiectelor

Al doilea avantaj al utilajelor de foraj orizontal dirijat este dat de precizia în respectarea traseului. Utilajele distribuite de către Imocon includ sisteme inteligente de asistare, care ușurează procesul de săpare.

De asemenea, acuratețea garantează și un timp de execuție optimizat. Utilajele trenchless realizează trei mari etape pentru pozarea țevilor:

  • Execuția forajului pilot;
  • Lărgirea găurii pilot;
  • Tragerea țevii de instalat.

Uneori, în funcție de utilaj, etapele 2 și 3 pot fi realizate simultan. Asta scade considerabil timpul necesar pentru realizarea proiectului, ceea ce înseamnă o eficiență sporită pentru echipa ta.

Un alt aspect important aici este posibilitatea de a controla capul de foraj cu o acuratețe de milimetri. Asta te va ajuta să eviți obstacolele subterane cu ușurință, precum și să te asiguri că proiectul respectă planul inițial.

3.    Mai puțină poluare a aerului și fonică

Pentru că utilajele utilizate pentru forajul orizontal dirijat au dimensiuni relativ compacte – cel puțin comparativ cu cele „clasice” – impactul la nivel fonic și aerian este redus considerabil. De asemenea, fiindcă nu există săpături complexe, este eliminată problema prafului.

Din punct de vedere fonic, avantajul îi privește mai ales pe cei care locuiesc în zona în care se desfășoară proiectul. Mai mult, zgomotul redus face ca aceste utilaje să fie mai prietenoase și pentru animale. De regulă, zgomotul excesiv poate speria animalele și să le alunge din habitatul lor natural.

Iar cel mai convingător avantaj? Proiectele de pozare cu utilaje trenchless sunt mai puțin costisitoare decât varianta săpăturilor clasice. Așadar, faci un bine naturii, dar și portofelului tău (sau al clienților tăi) în același timp. Utilajele de foraj dirijat orizontal sunt ușor de manevrat și utilizat, așa că resursa umană necesară este scăzută.

Probabil ai auzit tot mai multă lume discutând despre amprenta de carbon. Utilizarea utilajelor fără săpătură deschisă în lucrări edilitare ajută la economisirea unei cantități de energie semnificative. Motorul Diesel HATZ se încadrează în cele mai recente norme de emisii de nivel 5. Nu necesită AdBlue.

Conform statisticilor, un proiect de pozare a țevilor cu săpătură deschisă consumă de aproximativ 60 de ori mai multă energie decât utilajele trenchless. Acest lucru se datorează efortului de a feri pământul pentru pozarea țevilor și de a „reconstrui” totul după finalizarea proiectului.

Sustenabilitatea trebuie încurajată

Dacă până acum am discutat despre cum ajută, concret, utilajele moderne în sustenabilitatea proiectelor de pozare a conductelor sau a altor lucrări edilitare, e momentul să discutăm și despre factorul decisiv în astfel de situații: asumarea.

Așa cum menționează cei din echipa Imocon, viitorul proiectelor mai ecologice stă, în acest moment, în „mâinile” proiectanților și companiilor care le execută. Din postura de furnizori de utilaje, Imocon se asigură că oferă opțiuni moderne, eficiente și prietenoase cu natura. Alegerea finală stă însă la cei ce achiziționează proiectele.

Știm că uneori poate părea dificil să faci lucrurile altfel decât până acum. Dar știm și că optimizarea costurilor este unul din cele mai importante aspecte pentru orice companie. De aceea, te încurajăm să privești spre noile tehnologii pentru lucrările edilitare. Nu doar că îți vor oferi rezultate mai bune, dar te vor ajuta și să respecți normele de protecție ale mediului.

Mai multe informații legate de Utilajele de foraj orizontal dirijat TERRA-JET HDD găsiți în site-ul nostru printr-un simplu clic aici.