Foraj orizontal dirijat direct din groapă

Foraj orizontal dirijat HDD direct din puț
Avantajele forajului dirijat cu pornire din puț

În momentul în care compania TERRA și-a dezvoltat primul utilaj HDD cu pornire din puț, ‘TERRA MINI-JET’, pentru clienți era ceva cu totul special să vadă și să înțeleagă acest nou tip de foraj. Avantajele forajului efectuat dintr-un puț constau în economia de timp și de bani. Deseori pur și simplu nu este posibil să se realizeze forarea cu un dispozitiv de foraj mare din cauza spațiului îngust sau a zonei montane unde nu există o zonă plată. Tocmai în aceste situații își demonstrează punctele tari dispozitivele de foraj dirijat cu pornire din puț. În comparație cu instalațiile de foraj, utilajele cu pornire din puț sunt mai scurte și au nevoie de mai puțin spațiu pentru a fi instalate. Atât stația de mixare și pompare, cât și unitatea de alimentare rămân în afara puțului pentru a reduce lungimea acestuia. Pentru utilajul TERRA-JET TJ 3008 ES este necesar un puț de doar 2,7 m lungime. Pentru utilajele de foraj cu pornire din puț TERRA MINI-JET lungimea puțului poate fi redusă la doar 1,3 m.nnCu utilajul cu pornire din puț al companiei TERRA începeți forarea la înălțimea țevii finale, ceea ce înseamnă că nu veți avea un unghi de intrare la punctul de pornire și puteți începe să forați orizontal. Cu instalații de forare HDD normale întâi trebuie să forați la o anumită adâncime, până când ajungeți la canalul de foraj al țevii finale. În mod normal aceasta înseamnă că trebuie să forați de la 5 la 10 m mai mult, decât este necesar. Niciun contractor nu plătește pentru acești metri inițiali. Cu utilajele cu pornire din puț operatorul nu are această problemă și astfel economisește timp și bani.


Forajul pilot

Primul pas al Forajulul Orizontal Dirijat (HDD) este forajul pilot. Prăjinile de forare tubulare sunt împinse hidraulic prin sol. Capul de foraj taie o gaură de foraj în sol. Fluidul de foraj (Bentonită) se pompează în capul de foraj prin duzele utilajului (jet nozzles) pentru a slăbi/dezagrega solul.nCapul de foraj are o placă de direcție asimetrică. Atâta timp, cât capul de foraj își menține mișcarea rotativă, acesta taie un canal de foraj drept.nO sondă din interiorul capului de foraj transmite semnale către suprafață și permite în continuu localizarea capului de foraj. Pentru schimbarea direcției se oprește mișcarea rotativă a capului de foraj într-o poziție în care placa de direcție este orientată către direcția dorită. Acum capul de foraj este împins în jos în sol, fără mișcări rotative și astfel acesta se poziționează în poziția (unghiul de rulare al) plăcii de direcție.


Alezare

În momentul în care capul de foraj ajunge la puțul țintă, acesta este înlocuit de o aleză. Această aleză deschide canalul de foraj și concomitent trage înăuntru țeava HDPE.nÎn funcție de condițiile de sol, se pot folosi aleze cu dimensiuni de până la ø 300 mm (12”), ceea ce permite tragerea unor țevi HDPE cu diametrul până la (OD) 260 mm (10”) sau a unor legături de țevi formate din mai multe țevi HDPE.nÎn calitate de fluid de forare se folosește Bentonită sau Ejactomer, în amestec cu apă. Fluidul de forare stabilizează canalul de foraj, reduce la minim frecarea la prăjinile de forare și la noua țeavă HDPE, respectiv transportă particulele de sol prin canalul de foraj în puț.