Foraj orizontal dirijat HDD din cămin de vizitare cu TERRA MINI-JET

Foraj orizontal dirijat HDD din cămin de vizitare cu TERRA MINI-JETForaj orizontal dirijat HDD dintr-un cămin de vizitare

Imaginați-vă să puteți folosi căminele de vizitare existente ale sistemelor de canalizare pentru instalarea rețelelor de electricitate, gaze naturale și apă, fără să fie nevoie de săparea unor șanțuri în asfalt/drumuri sau grădina din fața casei a unor proprietăți private.nUtilajul de foraj HDD din cămin de vizitare TERRA MINI-JET MJS 1600 funcționează într-un cămin de vizitare. Utilajul este acționat de la suprafață printr-un lift automatizat pentru prăjini de forare (It is controlled from the top via an automatic drill rod lift). Operatorul stă la suprafață, pe drum, în timpul forării și alezării, și nu jos, în căminul de vizitare.


Instalare

Utilajul TERRA MINI-JET MJS 1600 intră într-un cămin de vizitare cu diametrul de ø 1,000 mm (40”) cu o deschidere de 620 mm (24,4”).nUtilajul MJS 1600 este poziționat vertical, lăsat jos prin gura căminului de vizitare. În interiorul căminului de vizitare utilajul este poziționat orizontal, la înălțimea corespunzătoare, pe o platformă de lemn. Utilajul MJS 1600 este fixat în interiorul căminului de vizitare cu brațele sale de prindere. Cu un burghiu de bază (With a core drill bit) utilajul MJS 1600 găurește peretele căminului de vizitare, după care poate începe forajul pilot.


Forajul pilot

Primul pas al Forajulul Orizontal Dirijat (HDD) este forajul pilot. Prăjinile de forare tubulare sunt împinse hidraulic prin sol. Capul de foraj taie o gaură de foraj în sol. Fluidul de foraj (Bentonită) se pompează în capul de foraj prin duzele utilajului (jet nozzles) pentru a slăbi/dezagrega solul.nCapul de foraj are o placă de direcție asimetrică. Atâta timp, cât capul de foraj își menține mișcarea rotativă, acesta taie un canal de foraj drept.nO sondă din interiorul capului de foraj transmite semnale către suprafață și permite în continuu localizarea capului de foraj. Pentru schimbarea direcției se oprește mișcarea rotativă a capului de foraj într-o poziție în care placa de direcție este orientată către direcția dorită. Acum capul de foraj este împins în jos în sol, fără mișcări rotative și astfel acesta se poziționează în poziția (unghiul de rulare al) plăcii de direcție.


Alezare

În momentul în care capul de foraj ajunge la puțul țintă, acesta este înlocuit de o aleză. Această aleză deschide canalul de foraj și concomitent trage înăuntru țeava HDPE.nÎn funcție de condițiile de sol, se pot folosi aleze cu dimensiuni de până la ø 260 mm (10”), ceea ce permite tragerea unor țevi HDPE cu diametrul până la (OD) 260 mm (10”) sau a unor legături de țevi formate din mai multe țevi HDPE.nÎn calitate de fluid de forare se folosește Bentonită sau Ejactomer, în amestec cu apă. Fluidul de forare stabilizează canalul de foraj, reduce la minim frecarea la prăjinile de forare și la noua țeavă HDPE, respectiv transportă particulele de sol prin canalul de foraj în puț.