Forezele de subtraversare: una dintre cele mai versatile soluții trenchless

Utilaje de foraj orizontal pentru subtraversări fără săpătură deschisă

Proiectele de subtraversare devin tot mai populare pentru lucrările edilitare, fie că vorbim despre pozarea conductelor sau a cablurilor subterane. Forajul orizontal este o soluție preferată mai ales în mediul urban, atunci când traficul nu poate fi întrerupt sau săpăturile deschise sunt interzise. Dintre utilajele care realizează această „operație”, poate cele mai versatile sunt forezele de subtraversare Terra, pe care le poți achiziționa din România prin Imocon.

De altfel, discutând cu echipa companiei timișorene, am aflat că acestea sunt și printre cele mai vândute și apreciate utilaje de subtraversare de către clienții români. De ce? Poate datorită raportului calitate – preț, poate datorită flexibilității pe care o oferă, poate datorită calității incontestabile Terra. Cert este că forezele de subtraversare – sau cârtițele– sunt printre cele mai flexibile utilaje pentru proiectele edilitare.

Cum funcționează forezele de subtraversare pneumatice

Forezele de subtraversare utilizează forța pneumatică pentru a crea traseul subteran al țevilor sau conductelor. Performanța acestora este dată, în primul rând, de designul inovator pe care producătorul german l-a patentat. Cârtițele sau forezele 

pneumatice de la Terra au cu o treime mai puține componente decât opțiunile concurente, ceea ce le asigură un consum minim de aer.

De asemenea, capul combi (KOK) cu care este echipat Terra Hammer este proiectat încât să pătrundă cu ușurință chiar și în solurile dure. Dalta în stea, împreună cu marginile de tăiere și spargere distrug toate obstacolele și asigură precizia utilajului.

În ceea ce privește procesul de forare, acesta depinde de diametrul găurii realizate:

  • Pentru forajele de până la 300 mm, forezele de subtraversare deplasează solul în lateral. Cu alte cuvinte, capul de forare „împinge” pământul prin care pătrunde, făcând astfel loc țevilor;

Pentru găurile mai mari (pot ajunge până la 3000 mm), forarea se realizează prin baterea țevilor de oțel.

De obicei, cârtițele sau forezele pneumatice sunt folosite pentru proiecte cu distanțe mici, între 5 și 25 m. Ele sunt însă eficiente și pentru instalări mai lungi, caz în care poți utiliza un adaptor KOK-LD detectabil. Acesta îți va permite să urmărești constant punctul în care se află capul de foraj.

În funcție de accesoriile pe care le utilizezi, forezele de subtraversare pot fi utilizate și pentru spargerea sau tăierea țevilor deja existente.

Beneficiile unei foreze de subtraversare Terra

Când vine vorba de performanță în subtraversare, Terra e deja în topul listei de producători la nivel mondial. De la utilajele de dimensiuni mari până la cele compacte, cum sunt și forezele pneumatice, echipamentele Terra prețuiesc funcționalitatea și designul în egală măsură.

Dacă discutăm despre beneficii, trebuie să reamintim, încă o dată, versatilitatea forezelor de subtraversare. Acestea pot fi folosite la pozare de țevi pentru gaz, pentru apă și canalizare, cabluri de curent și fibră optică. În plus, nu este necesară săpătura

deschisă de șanțuri, ceea ce înseamnă continuarea traficului și limitarea daunelor în spații verzi, trotuare și căi de acces.

Forezele de subtraversare sunt, de asemenea, foarte eficiente în ceea ce privește consumul de energie. Deși pistonul principal al forezelor Terra este cu aproximativ 25 % mai greu decât alte pistoane competitoare, fluxul aerodinamic asigură un consum redus și un recul minim. Iar cel mai important este că precizia și viteza de străpungere sunt chiar mai mari decât în cazul altor opțiuni.

Câteva opțiuni de foreze disponibile la Imocon

Forezele de subtraversare sunt un must have dacă lucrezi în domeniul lucrărilor edilitare, probabil ai observat deja asta. În plus, în perioada 2 mai – 30 iunie 2022, ele beneficiază și de o reducere de 10% la Imocon, așa că e un prilej bun să îți întregești colecția.

În funcție de necesitățile tale, poți opta pentru foreze cu cap detectabil sau mini-foreze pentru proiecte de suprafață. Cel mai simplu este să apelezi la agenții companiei Imocon pentru serviciul de consultanță, prin care veți determina împreună ce caracteristici trebuie să respecte utilajul pe care îl vei cumpăra.