Utilajul de foraj dirijat DJ 40 în șantier

Prima etapă a pozării țevilor

Utilajul de foraj orizontal dirijat Dj 40 trage țevi de 125 mm pe o distanță totală de aproximativ un kilometru. Pozarea țevilor a fost împărțită în patru secțiuni, în fiecare din acestea fiind așezate 2 conducte HDPE de 125 mm pe o lungime de foraj de 250 m. Primul pas al Forajului Orizontal Dirijat este forajul pilot. Acesta a fost efectuat cu unealta de foraj numită – Cap cu 3 degete. Durata forajului pilot a fost de aproximativ o zi, deoarece solul a fost stâncos și cu pietriș.

Prăjinile de foraj în formă tubulară sunt împinse hidraulic în sol. Capul de forare trasează un tunel în pământ. Fluidul de foraj (bentonita) este pompat prin duzele capului de forare pentru a disloca pământul. Capul de forare are o placa de direcție asimetrica. Atâta timp cât capul de forare este rotit continuu, acesta forează un tunel drept.

A doua etapă în pozarea țevilor a fost o lărgire intermediară

A fost necesară o nouă lărgire pentru care a fost folosit un lărgitor. canelat, echipat cu mai mulți dinți din metal dur pentru a îndepărta solul compact și pietrișul. Canelura longitudinală de-a lungul lărgitorului permite nămolului de foraj să se scurgă în lateral. Pentru pozarea țevilor a fost însă necesară încă o nouă lărgire cu un alt lărgitor de 355 mm.  In final au fost trase țevile de HDPE 2X125 mm. Lucrarea a durat încă o zi.

Filmare din șantier

Poze din șantier