Utilajul de foraj dirijat DJ20 face subtraversare pentru introducerea țevilor de gaz

Pozarea conductelor de protecție HDPE pentru țevile de gaz

Utilajul de foraj dirijat DJ20 pozează țevi de protecție pentru gaz, la câțiva kilometri nord-vest de Klett, lângă Trondheim, în Norvegia, trebuiau instalate țevi de protecție HDPE pentru tragerea ulterioara a unor țevi de gaz. Pentru această lucrare a fost ales utilajul HDD TERRA-JET DJ 20. Lucrarea de subtraversare a avut loc pe sub un drum destul de aglomerat.
Gropile de pornire și ieșire au fost făcute la același nivel, drept, foarte aproape de marginile drumului. Inclinația de pornire avea un unghi de intrare de 30 și 45 % (inclusiv lama din spate). Lungimile de foraj de 22 și 34 m au rezultat și din cauza terenului ușor în panta de pe cealaltă parte a drumului.

Fig. 1 – Drumul de legătură ce a fost traversat de la stânga la dreapta (în dreapta, în zona superioară și în partea inferioară, în vale).

Deoarece s-au folosit prăjini de foraj (Ø 60/54 mm) care au o rază de îndoire minimă de 35 m, virajul în pământ a fost realizat fără probleme. Depozitele de argilă, apa și gheață au fost forate după 1 până la 1,5 ore.

Fig. 2 – Forajul pilot cu un unghi de intrare de aproximativ 24° respectiv o inclinare de 45%, lama spate în poziție.

Fig.3 – Lărgirea și tragerea țevilor la locul de foraj 2 (lungime 34 m);

Deoarece prăjinile nu au întâmpinat rezistență în timpul forării și în drum au fost întâlnite doar câteva pietre cu dimensiuni de aproximativ 10 cm, schimbările de direcție necesare, au putut fi efectuate cu capul direcțional cu 3 degete.

Fig.4 – Utilajul de foraj dirijat DJ20 cu farurile LED aprinse.

Deoarece prăjinile nu au întâmpinat rezistență în timpul forării și în drum au fost întâlnite doar câteva pietre cu dimensiuni de aproximativ 10 cm, schimbările de direcție necesare, au putut fi efectuate cu capul direcțional cu 3 degete.

Tragerea țevii HDPE de 110 mm s-a efectuat cu un lărgitor ROCK 135 R.
Deja din timpul forajului pilot, și mai ales in acest caz, ADBS-ul (Automatic Drilling and Backreaming System) și-a dovedit valoarea, prevenind blocarea lărgitorului în câteva aglomerări pietroase, prin reglarea automata a cuplului și forței de tragere și astfel, optimizând viteza de înaintare pe întreaga distanța.

Schimbătorul semi-automat de prăjini, cabina rotativă încălzită, farurile cu LED, toate au permis ca lucrarea să se desfășoare confortabil și eficient, în ciuda condițiilor de vreme rece si zilelor scurte de iarna.

Alinierea utilajului TERRA-JET DJ 20 înainte de a utiliza sistemul de ancorare; farurile cu LED-uri aprinse.

FIg.6 – TERRA-JET DJ 20

FIg.7 – Încărcarea dispozitivului de foraj HDD TERRA-JET DJ 20, dupa efectuarea lucrării

Urmariți-ne și pe canalele