Utilaj pentru reabilitarea conductelor vechi

Spargerea ţevilor este o metodă ecologică prin care se înlocuiesc ţevi vechi

fabricate din aproape orice material fără săpare de șanțuri în același canal de forare.

Utilaj pentru reabilitarea conductelor vechi utilizat în orașul elvețian Oberdorf din apropiere de Solothurn, câteva sute de metri de conducte pentru apă potabilă trebuiau înlocuite. Antreprenorul Rudolf Frutig a fost responsabil pentru a face această înlocuire fără săpătură deschisă. 
 
În total patru secțiuni cu lungimi de 92 m, 64 m, 30 m și 35 m trebuiau să fie reînnoite. 
 
Prima secțiune o conductă veche din fontă ductilă DN 150 mm trebuie sa fie înlocuită cu o nouă conductă din PEHD de 180 mm. 
 
Într-o primă etapă, prăjinile sunt împinse prin vechea ţeavă. Imediat ce prăjinile ajung în groapa țintă, cuțitul tăietor cu role, conul de lărgire și noua ţeavă PE sunt asamblate la prăjină.
 
În următoarea etapă acesta trage prăjinile înapoi, taie țeava veche, lărgeşte canalul de forare și trage noua ţeavă PE – toate simultan. 
 
Spărgătorul de ţevi cu prăjini este echipat cu PLC. Tragerea țevilor funcționează complet automat prin apăsarea unui buton. Mai mulți senzori precum și panoul de comandă facilitează munca operatorului. X 1000 are un asistent înşurubare/deşurubare prăjini la îndemână. Telecomanda portabilă cu afișaj color facilitează utilizarea echipamentului. Procedura de tragere se realizează complet automat prin apăsarea unui buton sau manual prin joystick şi butoane. Presiunea, forța de tragere și senzorii sunt afișați pe panoul color în orice moment. Mai mulți senzori monitorizează procedura de tragere și forțele de prindere. Plăcile cu senzori permit măsurarea poziției prăjinilor și a ghearelor de prindere. Panoul de comandă se află în afara gropii, deasupra drumului. În timpul funcționării nu este necesar un operator în groapă. 

  Următoarele secțiuni au fost tot din fontă ductilă dar de DN 125 mm. Şi acestea au fost înlocuite cu succes cu țevi din PEHD de 160 mm, de utilajul Terra-Extractor X 1000, unul dintre cele mai puternice spărgătoare de ţevi pentru înlocuirea țevilor vechi cu ø 100-600 mm (4 „- 24”) din PE/PVC , oțel, fontă sau ceramică. Cu o forță de tragere maximă de 100 tone la 250 bari, pot fi înlocuite țevi HDPE de până la ø 600 mm. Ţevile mai mici pot fi înlocuite pe lungimi de până la 200 m. Viteza de operare este de 96 m/h. Conducta veche este tăiată iar cea nouă este trasă în conducta veche.

   

Mai multe informații legate de utilajul Terra-Extractor X 1000 găsiți în pagina de produs din site-ul nostru prin clic aici